google.com, pub-1772441188610312, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Türk Edebiyatı'nın Dönemleri I dinledebiyat
top of page

TÜRK EDEBÄ°YATININ DÖNEMLERÄ°:

1- Ä°slamiyet Öncesi Türk Edebiyatı:  Ä°slamiyet Öncesi Türk Edebiyatı iki bölüme ayrılır:

  • Sözlü Edebiyat:  Göktürk Yazıtlarının bulunduÄŸu döneme kadar olan süreyi kapsar. Yazıtların bulunması ile sözlü dönem biter.

  • Yazılı Edebiyat: Göktürk Yazıtlarının bulunmasıyla baÅŸlar. Ä°lk Ä°slamiyet’e GeçiÅŸ Dönemi ürünlerinin verilmesiyle biter.  Göktürk ve Uygur Yazıtları bu dönemin edebi eserlerini oluÅŸtururlar.n Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarından günümüze kadar olan süreyi kapsar. Cumhuriyet Dönemi Edebiyatı’nda Yedi  MeÅŸaleciler, Garipçiler, Ä°kinci Yeniciler gibi edebi topluluklar etkili olmuÅŸtur.

​

2. Ä°slamiyet’e GeçiÅŸ Dönemi Edebiyatı: Türklerin Ä°slamiyet ile tanışmasından ve Müslüman olmaya baÅŸlamalarından sonra Ä°slam etkisiyle verdikleri ilk eserlerin olduÄŸu dönemdir. Dede Korkut Hikâyeleri, Kutadgu Bilig, Divan-ı Lugat-it Türk, Atabet’ül Hakayık, Divan-ı Hikmet bu dönem eserleridir.

 

3. Ä°slami Dönem Türk Edebiyatı:  Bu dönem edebiyatı ikiye ayrılır:

  • Halk Edebiyatı: Halk Edebiyatı üç bölümde incelenir:

 

1- Anonim Halk Edebiyatı: Mani, ninni, türkü, ağıt nazım biçimleri kullanılmıştır.

2- Aşık Edebiyatı: Bu dönem aşık adı verilen sanatçıların eserleri olan koÅŸma, semai, varsağı, destan nazım biçimlerinden oluÅŸur.

3- Tekke (Tasavvuf) Edebiyatı): Dini ve tasavvufi nazım biçimleri olan ilahi, deme, nefes, devriye, nutuk, ÅŸathiye kullanılmıştır.

 

  • Divan Edebiyatı: Arap ve Fars Edebiyatlarının etkisiyle geliÅŸen Türk Edebiyatı dönemine verilen isimdir. Ağırlıklı olarak hece vezni yerine aruz vezni kullanılmıştır. Arapça ve Farsça kelimelerle edebi sanatların sıkça kullanılması tahsili olmayan geniÅŸ halk kesimleri tarafından kolayca anlaşılmasını engellemiÅŸtir. Gazel, kaside, mesnevi, kıt’a, tuyug, murabba, rubai, terci-i bend, terkib-i bend gibi nazım biçimleri kullanılmıştır.

 

4. Batı Etkisinde GeliÅŸen Türk Edebiyatı: Bu dönem 5’ e ayrılır:

  • Tanzimat Dönemi Edebiyatı: ÇoÄŸunlukla Batılı eÄŸitim almış edebiyatçıların Türk Edebiyatı’nda açtıkları yeni bir dönemin adıdır. Åžinasi, Namık Kemal,  Ziya PaÅŸa, Ahmet Mithat, Recaizade Mahmut Ekrem, Nabizade Nazım, Abdulhak Hamit, bu edebiyatın öncüleridir.Tanzima Dönemi Edebiyatımızda pek çok ilkin gerçekleÅŸtiÄŸi dönemdir: Ä°lk özel gazete bu dönem çıkartılmış, ilk noktalama iÅŸaretleri kullanılmış, ilk edebi roman, ilk batılı anlamda tiyatro, ilk makale bu dönemde basılmıştır. Bunlar pek çok ilkten sadece birkaçıdır.

 

  • Servet-i Fünun Edebiyatı: Tanzimat Edebiyatı sonrası ortaya çıkan edebi dönem ismidir. Ä°stibdat dönemi olduÄŸundan dolayı siyasi ve sosyal konulara pek girememiÅŸlerdir.  Bu nedenle sanat için sanat anlayışını benimseyip ağır ve sanatlı bir dil kullanmışlardır. Tevfik Fikret,  Halit Ziya, Mehmet Rauf bu dönemin öncüleridir.

 

  • Fecr-i Ati Dönemi Edebiyatı: Servet-i Fünun sonrası bir bildiri ile kurulmuÅŸtur. Bir bildiri ile kurulan ilk edebi topluluktur. Servet-i Fünuncuların yeterince BatılılaÅŸamadıklarını  ifade edip onları eleÅŸtirmiÅŸler ama onlardan daha da batılı bir edebiyat ortaya koyamamışlardır. Ahmet HaÅŸim dışındaki diÄŸer sanatçılar sonraları ya Milli Edebiyat anlayışını benimsemiÅŸler ya da bağımsız devam etmiÅŸlerdir.

 

  • Milli Edebiyat: Fransız Ä°htilali sonrası ortaya çıkan milliyetçilik anlayışının etkisiyle dilde ve edebiyatta  milli olunması gerektiÄŸini düÅŸünen edebiyatçıların  Ali Canip Yöntem, Ömer Seyfettin ve Ziya Gökalp önderliÄŸinde yayınladıkları “Genç Kalemler” dergisi etrafında ÅŸekillenen bir edebiyattır.

 

  • Cumhuriyet Dönemi Edebiyatı: Milli Mücadele sonrasında kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarından günümüze kadar olan süreyi kapsar. Cumhuriyet Dönemi Edebiyatı’nda Yedi  MeÅŸaleciler, Garipçiler, Ä°kinci Yeniciler gibi edebi topluluklar etkili olmuÅŸtur.

bottom of page