DİNLEDEBİYAT
Atın yiğidi kendine kamçı vurdurmaz.
Biyografi
Bir kişinin hayatını yazmaya denilir. Genel olarak sanat, spor, edebiyat, iş dünyası gibi alanlarda ünlenmiş insanların hayat hikayelerini yazmak şeklinde tanımlar vardır. İşin aslı hayat hikayesinin biyografi sayılabilmesi için ünlü birinin hayatını anlatması diye bir şart yoktur. Herhangi birinin hayat hikayesi de biyografi türü içine girer. Ancak bir eserin ortaya çıkarılış amaçlarından birisinin okuyucuların ilgisini çekmek olmasından dolayı ünlü insanların hayat hikayelerinin ele alınıp yayımlanması söz konusu olmuştur. Çünkü sıradan insanların biyografileri geniş okuyucu kitlelerinin ilgisini çekmez. Ancak ünlü birinin hayat hikayesi özellikle ilgili alanda olan ya da söz konusu alana ilgi duyan kesimlerce tercih edilecektir.
Biyografinin Özellikleri:
-
Tarafsız olunmalıdır.
-
Gelge, fotoğraf ve tanık gibi verilere dayanmalıdır.
-
Biyografgisi anlatılacak kişinin hayatı kronolojik sıralamaya uygun verilmelidir.
-
Şahıs tek bir yönü ile değil bütün yönleriyle ele alınmalıdır.
-
Subjektif ifadelerden mümkün olduğuncakaçınılmalıdır.
-
Açık, sade ve anlaşılır bir dil kullanılmalıdır.
Biyografi Çeşitleri:
1.Bilimsel Biyografi:
Hayatı verilecek kişinin biyografisi kronolojik sıraya uygun biçimde, bilgi, belde, veri, tanık gibi etmenlerle desteklenerek verilir.
2.Biyografik Roman:
Kişinin yaşamını konu alan romanlara denilir. Biyografinin roman kurgusu içerisinde ele alınmasıdır da diyebiliriz.
3.Nekroloji:
Kişi öldükten kısa bir süre sonra kişiyi tanıyanla ve sevenler tarafından o kişinin üstün özelliklerinin gazete ve dergi gibi yayın organlarında ele alınmasıdır.